Що робити, якщо не працює паркомат

Опубліковано 21 листопад, 2019 року, 10:32:32 AM


Правила паркування транспортних засобів (далі – Правила) затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 № 1342 зі змінами.

Правилами паркування транспортних засобів встановлені обов’язки та права як операторів паркування, так і користувачів майданчиків для платного паркування.

Одним із обов’язків користувачів майданчиків для платного паркування є сплата вартості послуг паркування (п.26 Правил).

Обов’язком оператору паркування є використання майданчику для паркування за призначенням, обладнання майданчику для паркування відповідно до вимог Правил, Правил дорожнього руху, норм, нормативів, стандартів з урахуванням вимог безпеки дорожнього руху, надання роз'яснень користувачам щодо застосування Правил, організація навчання персоналу, який обслуговує майданчик для паркування, забезпечення належне функціонування технічних приладів (пристроїв) для сплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування згідно з вимогами Правил, інформування користувачів послуги “мобільне паркування” про порядок і вартість її надання (п.24 Правил).

Також, Правилами визначено, що сплата вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування здійснюється:

  • у безготівковій формі - шляхом придбання паркувального талона з визначеною тривалістю паркування, в якому зазначаються дата і час розміщення транспортного засобу на такому майданчику, або за допомогою послуги “мобільне паркування”;
  • готівкою або з використанням платіжної картки - через паркувальний автомат чи автоматичний в’їзний та виїзний термінали.

У разі сплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування готівкою або з використанням платіжної картки через автоматичний в’їзний термінал користувач отримує паркувальний талон, на якому зазначається час в’їзду на такий майданчик, та оплачує час паркування на автоматичному виїзному терміналі відповідно до паркувального талона з отриманням фіскального чека.

Факт сплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування підтверджується платіжним документом, за винятком випадків надання послуги “мобільне паркування”, коли факт такої сплати підтверджується захищеною комп’ютеризованою системою.

Сплата вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування не здійснюється у разі незабезпечення оператором належного функціонування засобів сплати вартості зазначених послуг відповідно до вимог Правил щодо обладнання майданчиків (п.29 Правил).

У разі виникнення спірних питань користувачі майданчиків для платного паркування можуть звернутися до інспекції з питань контролю за паркуванням Дніпровської міської ради за телефоном (068)5780437, написати листа на електронну пошту dpparkcontrol@gmail.com або звернутися особисто за адресою: м.Дніпро, вул. Січових Стрільців, б.18