До уваги власників транспортних засобів!

Опубліковано 24 травень, 2023 року, 5:06:41 PM


Починаючи з 6 травня 2023 року в Україні було прийнято рішення Кабінету Міністрів щодо блокування банківських рахунків боржників, зокрема тих, хто має несплачені штрафи за порушення правил дорожнього руху, на суму менше 100 000 гривень. 

Багато українців потрапило до Єдиного реєстру боржників через несплату штрафів за адміністративні правопорушення й штрафів за порушення Правил дорожнього руху та, як наслідок, зіткнулися з блокуванням коштів на рахунках, арештованих на вимогу виконавчої служби. Для громадян, які просто могли пропустити сплату штрафу за порушення правил дорожнього руху, це стало неприємною несподіванкою.

Звертаємо увагу, що відповідно до частини 1 статті 279-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у разі якщо адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху зафіксовано в автоматичному режимі або якщо порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів зафіксовано в режимі фотозйомки (відеозапису), посадова особа уповноваженого підрозділу Національної поліції або інспектор з паркування за даними Єдиного державного реєстру транспортних засобів, а також у разі необхідності – за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань встановлює відповідальну особу, зазначену у частині 1 статті 14-2 цього Кодексу.

Після встановлення власника транспортного засобу інспектором з паркування виноситься постанова про накладення адміністративного стягнення. Таким чином, винесення постанови є наступною процесуальною дією, що слідує за винесенням повідомлення та документально оформлює зафіксоване правопорушення.

Відповідно до частини 3 статті 279-1 КУпАП постанова про накладення адміністративного стягнення направляється відповідальній особі, зазначеній у частині 1 статті 14-2 цього Кодексу, рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місця реєстрації (проживання) фізичної особи (місцезнаходження юридичної особи), зазначеної в Національній автоматизованій інформаційній системі Головного сервісного центру МВС України.

Також зазначаємо, що у разі зміни місця реєстрації власника транспортного засобу, внесення таких змін до Реєстру власників транспортних засобів здійснюється працівником сервісного центру МВС шляхом формування заяви, яка роздруковується та підписується заявником (заявниками), за допомогою програмних засобів Реєстру на підставі інформації, що міститься у поданих документах.

Згідно з частиною 2 статті 291 КУпАП постанова по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, у тому числі зафіксоване в автоматичному режимі, або про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), набирає законної сили після її вручення особі або отримання поштового повідомлення про вручення або про відмову в її отриманні, або повернення поштового відправлення з позначкою про невручення.

Найпоширенішою підставою поштового відправлення до інспекції є закінчення терміну зберігання листа у поштовому відділенні.

У разі відсутності оплати суми штрафу у строки, визначені статтею 307 КУпАП, постанова про накладення адміністративного стягнення передається на примусове виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем реєстрації власника транспортного засобу.

За інформацією щодо закриття виконавчого провадження власникам транспортних засобів необхідно звернутися до відповідного органу державної виконавчої служби.

Повідомляємо, що актуальну інформацію щодо наявних адміністративних правопорушень можна отримати на офіційному вебсайті інспекції з питань контролю за паркуванням ipkp.dniprorada.gov.ua, зареєструвавшись в особистому кабінеті.